Skip to main content
Blog

Ontmoeting met Soul

By 12 juli 2022maart 14th, 2023No Comments

"Ask yourself if what you are doing today, is getting you closer to where you want to be tomorrow."

De ontmoeting met Soul

Een klein en veel te mager katje kruiste in Curaçao ons pad. We hadden hem nog niet eerder gezien en opeens hing hij rond op onze locatie. Hij was heel schichtig en voorzichtig en we waren dan ook uiterst verbaast dat hij besloot op onze EHBO kit te gaan zitten. We maakten ons toch wel wat zorgen omdat hij nog klein en helemaal alleen was. Op ons strand waar wij elke ochtend heerlijk in de zee aan het zwemmen waren zaten een aantal katten bij elkaar. Deze kregen ook elke dag netjes eten bij de duikschool. We besloten om te kijken of het zou lukken om hem daar te krijgen zodat hij weer bij zijn maatjes zou zijn. We konden hem natuurlijk niet oppakken dus samen met een teamgenoot zijn we tegen hem gaan praten en tot onze verbazing liep hij meteen mee. De tocht was niet lang maar toch wel met de nodige hindernissen voor zo’n katje. Zo was er een bepaalde afsprong veel te hoog en toen ik met mijn vinger ging wijzen hoe hij dit via de trappen kon doen snapte hij dit direct. Bij het strand aangekomen passeerden we de eerste twee katten. Er was weinig interactie of connectie dus liepen we nog een stukje verder met hem mee. Toen kwamen we een rode kater tegen die hem meteen een flink pak rammel kwam geven. We schrokken ons kapot en hebben de rode kater even laten merken dat dit een no go was. Ja ik weet het dieren regelen het in principe onder elkaar, maar zo’n krachtige kater tegen zo’n jong mager katje was behoorlijk uit verhouding. De rust was meteen terug en hij liep op zijn gemakje rond. Tijd voor ons om te gaan. Helemaal blij natuurlijk dat onze missie was gelukt.

Wijze lessen van een klein katje

Tot het katje de volgende dag met twee van onze studenten weer mee terug kwam lopen. We hadden het elke keer hadden over “het katje” want we wisten niet of het een hij of zij was omdat het moeilijk te zien was doordat hij klein en mager was. We konden ook nog niet heel dichtbij komen. Ik besloot hem daarom “Soul” te noemen dat kon wat mij betreft zowel voor een mannetje of vrouwtje. Hij besloot om bij onze groep te blijven. ’s Avonds lag hij er gezellig bij als we een drankje deden. Hij bewaakte ons als een leeuw. Natuurlijk was hij er ook tijdens het ontbijt en de lunch waardoor hij snel op krachten kon komen. Ondertussen wisten we dat het een “hij” was omdat hij ons vertrouwde en steeds dichterbij durfde te komen. En ja dan komt het steeds dichterbij dat de groep naar huis gaat en wij naar een andere locatie aan de andere kant van het eiland gaan. Er ontstonden ideeën om hem mee naar Nederland te nemen. Al snel komt dan ook de realiteit om de hoek kijken. Was dit wel het beste voor Soul? Het antwoord daarop was nee. Een andere teamgenoot had al op de locatie kunnen regelen dat er kattenvoer zou komen zodat hij verder op kracht kon komen. En wie beter dan Soul zelf kon aangeven dat hij niet hulpeloos en de situatie niet hopeloos was. Hij gaf me dat zelf al aan door op de EHBO kit te gaan zitten. Mens en dier zijn tot zoveel meer in staat als we los komen van hoe de dingen begonnen zijn. Soul heeft ons laten zien waar veerkracht en vertrouwen toe leiden. Hoe je in een korte tijd een grote ontwikkeling kunt doormaken en in je kracht komt. We kunnen het begin niet veranderen maar de uitkomst wel.

Mooie wijze lessen van een dapper katje die moed boven angst verkoos. Vertrouwen boven argwaan en liefde boven vechten.

Principe van het leven
Toen ik de betekenis van Soul ging opzoeken kreeg ik een glimlach op mijn gezicht. De betekenis van Soul (ziel), het denken, voelen en willen van de mens, het onderbewuste, het principe van het leven. Ik kreeg kippenvel want mijn EHBO kit viel meer dan ooit op zijn plek. Met de juiste tools en ondersteuning zijn we in staat om onze ultieme uitkomst te creëren. Dank je wel lieve Soul voor de mooie verbindingen en wijze lessen. Tot ziens!

Trudy Feijen