To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.
Overload...
Ik kan me de periodes nog goed herinneren waarin ik hals reikend uitkeek naar mijn vakantie. Nog even doorzetten om vervolgens helemaal uitgerust terug te komen. Wel begon ik dit soort vakanties standaard met een griep of allergie waarmee ik de eerste dagen zoet was. En daarna tijd om heerlijk tot rust te komen. Dat tot rust komen iets anders is dan uitgerust zijn. Dat begon ik me later pas goed te realiseren. Na de fase van heerlijk relaxen was het daarna weer volle bak. Geen tijd voor afbouw voor de vakantie en zeker geen tijd voor opbouw na de vakantie. Mijn lijf begon steeds harder te protesteren op deze extreme verschillen. Mensen die me goedbedoeld advies gaven: “je moet het rustiger aandoen”, kon ik wel achter het behang plakken. Zij begrepen in mijn beleving totaal niet wat mijn situatie was. Je carrière gaat niet goed als je het rustiger aan gaat doen. Het huishouden gaat ook niet vanzelf. Familieverplichtingen zijn er nu ook eenmaal. Daarnaast hebben de kinderen en de dieren ook aandacht nodig. In mijn omgeving zag ik mensen uitvallen met een burn-out. Zij moesten het verplicht rustiger aan doen. Na de periode van uitrusten, werd er weer opgebouwd en helaas zag ik dit vaker niet goed gaan dan wel. Dat is natuurlijk niet anders met een vakantie. Als er niks aan de omstandigheden wordt veranderd, komen mensen weer in dezelfde cirkel terecht. Ten onrechte geeft dit vaak een faalgevoel en dat vreet dan aan mensen. Mensen die een burn-out krijgen zijn heel loyaal, hebben verantwoordelijkheidsgevoel en willen het graag goed doen voor zichzelf en anderen. Prachtige eigenschappen en dan is het tegelijkertijd ook heel erg nodig dat er aan Radical Selfcare wordt gedaan.
Wat is dit dan precies “Radical Selfcare”?
Deze term staat niet alleen voor het plannen van een “me” momentje. Een vrije dag waarin je gaat shoppen, naar het strand gaat of een dagje sauna hebben niet het gewenste effect. Daarmee bestrijd je hooguit tijdelijk een symptoom, maar zeker niet de oorzaak. Mensen gaan na zo’n vrije dag de volgende dag of soms al in de avond op de oude voet verder. Social media bijwerken, mail beantwoorden, alvast een klus in huis doen om de volgende dag weer volop in de hectiek en sociale verplichtingen te duiken. Alleen de woorden al: “sociale verplichtingen’. Het impliceert niet dat je hier heel veel energie uit gaat halen. Radical Selfcare gaat dan ook veel verder dan een vrije dag plannen.
De confrontatie met jezelf durven aangaan
Het confronterende is dat het zelfs vaak minder gaat over de externe omstandigheden zoals drukte op het werk. Het gaat met name over hoe je in het leven staat. Welke betekenis je geeft aan dingen. Wat voor gevoel geeft het je als je helemaal uitgeput bent en een verjaardag afzegt? Wat zeg je dan tegen jezelf als je thuis op de bank zit? Hoe makkelijk durf je ondersteuning te vragen op je werk of vind je dan dat je faalt omdat je het zelf moet kunnen? Hoe ga je om met mensen die een andere mening of verwachtingen hebben dan jij? Ik hoor mensen ook nog wel vaak zeggen “mijn organisatie of leidinggevende verwacht dit”. Bij navraag blijkt dit helemaal niet zo te zijn. Dan vindt men het juist fijn als je tijdig aangeeft dat iets niet loopt of op deze manier niet op tijd afkomt. Dan kan men namelijk anticiperen in plaats van reageren, wat voor een onderneming essentieel is. Ik heb vaak genoeg gezien dat er anders een blinde vlek in de organisatie komt waardoor men niet tijdig doorheeft wat er niet werkt en de gevolgen daardoor heel groot kunnen zijn. Natuurlijk zijn er omstandigheden waar je echt niet onderuit kunt. Ga voor jezelf na welke dat zijn en welke je zelf gebruikt als alibi, omdat je simpelweg een confrontatie uit de weg wilt gaan of niet gaat staan voor je eigen belang.
Ervaren dat je voldoening hebt in hetgeen je doet met de waarde die je toevoegt is wel een heel belangrijk moment. In elke baan zijn er wel dingen die je heel leuk vindt en die minder leuk zijn. Dat hoort erbij en is part of the job. Het gaat erover dat de balans goed is. Als je 80 procent niet leuk vindt, dan ga je leeglopen. Sommige mensen verwarren financiële onafhankelijkheid met voldoening. Er zijn echter genoeg mensen die financiële overvloed hebben in hun leven en niet gelukkig zijn met waar ze staan. Ook dit heeft met voldoening te maken. Als je geen energie ervan krijgt, je hart niet sneller ervan gaat kloppen, de uitdaging weg is ga je energie lekken. Een disbalans ga je merken doordat je het mentaal niet meer trekt of dat je fysieke klachten ontwikkelt. Die beginnen vaak klein en die worden groter of het worden er meer.
Radical Selfcare is dan ook topsport
Ieder persoon heeft zijn of haar eigen elementen nodig om optimale balans te creëren. Als er dan door externe omstandigheden een piekprestatie wordt gevraagd, is dit ook geen probleem. Zo’n optimale balans heeft regelmaat, training en discipline nodig. En misschien is het allerbelangrijkste element wel het “LEF” hebben om nee te zeggen of om ondersteuning te vragen. Daar waar je moeite mee hebt, ga je trainen zodat het in je spieren komt te zitten. Op deze manier gaat dit een onderdeel worden van wie je daadwerkelijk bent. Dit doe je door te werken aan je eigen communicatie, leiderschap, authenticiteit en identiteit. Dit doe je ook door inspanning en ontspanning in balans te brengen. Het roer hoeft niet in één keer om. Je begint met een eerste stap. Ga eens niet de hele avond naar die verjaardag. Blijf een uurtje of ga op een rustiger tijdstip. Als je een druk bezet weekend hebt, zorg er dan voor dat je de zondagavond vrijhoudt om uit te rollen en bij te tanken. Plan je rust- en/of trainingsmomenten in en zet jezelf daarin voorop. Voel je vooral niet schuldig want het doen en het inspireren van anderen door het fenomeen “Radical Selfcare” is goud waard. Ga eens alleen een stuk wandelen of een drankje doen met wat lekkers erbij om jezelf de vraag te stellen: “Hoe gaat het met mij?” Wat heb ik nodig? Wat dien ik meer los te laten? Welke betekenis geef ik aan dingen die feitelijk niet zo zijn? Waar wil ik nog aardig gevonden worden en ben ik incongruent naar mijn omgeving toe? Waar en hoe vaak doe ik mezelf anders voor dan dat ik me daadwerkelijk voel?
”To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment
Durf impopulair te zijn
Als je ondanks je planning toch meemaakt dat je ergens veel te moe voor bent, durf dan ook af te zeggen. Als je denkt dat je dit niet kunt maken, vraag jezelf dan ook eens af hoe jij het zou vinden als er mensen met tegenzin op jouw verjaardag zitten? Ga in je sociale contacten vooral voor de kwaliteit en niet voor de hoeveelheid. Neem geen extra projecten aan op je werk als je dat niet erbij kunt hebben. Je denkt misschien dat mensen je dan extra aardig vinden totdat het niet lukt of je komt uit te vallen en dan is het aardig gevonden effect op zeker weg. Je bent voor een werkgever een meest betrouwbare professional als je open en eerlijk communiceert. Gun jezelf de durf om impopulair te zijn. Nee zeggen tegen een ander is een ja tegen jezelf.
Genezen is mooi en voorkomen kost minder energie
Het is dan ook belangrijk om vicieuze cirkel van energie opdoen en weer te verliezen te doorbreken. Zo zorg je voor een optimale stroom en voorkom je dat je stil komt te vallen. Dit doen we door je een mindblowing inkijk te geven in jouw onderbewuste processen. Zo ga je ontdekken welke invloed deze processen hebben op je werk, relaties en gezondheid. Dit zijn puzzelstukjes die niet alleen op zijn plaats vallen, maar ook het grote verschil gaan maken in je dagelijks functioneren. Je gaat jezelf als het ware verlossen van die extra bagage die onbewust voor stagnatie heeft gezorgd. Het gaat ook over het doorbreken van een automatische “please”modus, het niet uitspreken, het niet begrenzen en daarmee dus ook niet goed voor jezelf zorgen. Je gaat van hard werken naar hart-netwerken.