Skip to main content
Blog

Verborgen stress

By 12 augustus 2022maart 14th, 2023No Comments

"If you’re committed, there is always a way."

Verborgen stress

Als mens kennen we allemaal periodes met stress of zelfs piekmomenten met stress. Je zit in een bepaalde situatie waarin je totaal de controle verliest en soms heb je gewoonweg te veel te doen en kom je in tijdnood.
Dan kennen we ook nog de momenten waarin een heftig event zoals een ongeluk of overlijden enorm veel stress oplevert. Er is een duidelijke “stress” oorzaak, waardoor je jezelf bewust bent van de oorsprong van de stress.

Wat is dan verborgen stress?

Verborgen stress is stress zonder dat je stress voelt. Je ervaart geen mentale belasting, je ervaart ook geen extra druk of spanning.
Wat je wel ervaart zijn lichamelijke ongemakken. Last van je schouders of nek of bijvoorbeeld maagpijn. De stress zit dan in je lichaam zonder dat je jezelf ervan bewust bent dat je stress ervaart. Verborgen stress is dan ook enorm tricky omdat je “mind” het niet tijdig signaleert. Verborgen stress vermindert steeds meer je weerstand, waardoor je meer vatbaar bent om ziek te worden. Vaak gaat het hier over de niet verwerkte (opgesloten) emoties die ook een onzeker of angstig gevoel kunnen creëren zonder dat je vat krijgt op wat er nu eigenlijk aan de hand is.

Het kan ook zo zijn dat de lichamelijke klachten nog niet zo de bovenhand hebben als je in de situatie zit, maar er intens uitkomen als de situatie voorbij is. Stel je hebt voor een zieke ouder gezorgd en deze komt te overlijden. Tijdens het hele proces dat je aan het zorgen was, heb je zelf geen lichamelijke klachten ervaren. Je hebt je zorgen en verdriet kunnen delen met mensen, waardoor het lijkt alsof je “in control” bent. Nu echter alles achter de rug is, heb je last van paniekaanvallen en je slaapt slecht. Stress komt in vele vormen en maten.

Dokteren met mijn paard

Ikzelf ben al twee jaar aan het dokteren met mijn paard Sioux (Sue). Ze moest herstellen van een flinke trap die ze opgelopen had net voordat ik haar kocht en ze kreeg last van stofallergie. We staan in een superomgeving dicht bij huis en Sue en Blue (paard van Bob) en wij hebben het daar prima naar ons zin. De weken en maanden sluipen voorbij waarin de dierenarts steeds vaker komt en het medicijngebruik enorm toeneemt. Dan zijn de opties op een gegeven moment op. De dierenarts geeft aan ze “moet” naar buiten, anders gaat ze het niet overleven. Ik dacht no way dat ik onze paarden ergens op een wei neerzet en ze hebben het teveel naar hun zin. Dan ga je samen met de staleigenaresse kijken naar allerlei opties en niks voldeed. Ik weet nog dat ik tegen Marion onze hoofdtrainster zei: “Marion ik heb een derde optie nodig”. Want ja één keuze is geen keuze, bij twee heb je een dilemma of ergens op een wei of zo houden met het risico dat ze het niet gaat redden.

"A dream come true"

De volgende dag sloeg ik de krant open en ik kon mijn ogen niet geloven. Een prachtige locatie waarin alle omstandigheden perfect aansluiten.
Daar waar ik toch mijn twijfels bleef houden en geen actie ondernam, was ik nu zekerder dan ooit. Na een enorm prettig gesprek met de eigenaresse, meteen de keuze gemaakt en de verhuizing was een feit. Ik vond het enorm spannend maar ik werd super geholpen door een lieve stalgenoot en dito eigenaresse die meegingen naar de nieuwe locatie. Natuurlijk krijg je even de beren op de weg, want zou het goed gaan in een kudde, zouden ze kunnen wennen, zou Blue het fijn vinden, is de afstand te doen?

Die zorgen had ik achterwege kunnen laten want “they love it!!!”
Nou opgelost toch? Voor de paarden wel; alleen voor mij begon het nog. Ik kwam er nu pas achter hoeveel verborgen stress ik had opgebouwd. Het continu zorgen maken over de hitte, over het stof, over de medicatie of ik wel op tijd thuis zou kunnen zijn. En dit heeft niks te maken met de locatie, want deze mensen hebben altijd fantastisch voor onze paarden gezorgd. Een allergie is een allergie en niks meer of minder dan dat. Ik heb het ook eerder niet als stressvol ervaren; dat komt er nu pas uit.
Het ontstressen van snel nog even dit en snel nog even dat, de weersberichten afspeuren etc. gaat in je systeem zitten. En ja dan is het superfijn als dat er uitkomt, je dat ook zelf kunt managen. Je hebt de kennis en ervaring om hier meteen mee aan de slag te gaan. Insight is pas een Insight als je weet hoe anders. Daarvoor is het nodig dat je positieve invloed kunt uitoefenen op je welzijn en omstandigheden. We gaan nu met zijn allen weer op weg naar Voluit Vitaal met vernieuwde energie. Intens dankbaar voor wat geweest is en intens dankbaar voor wat gaat komen. In de toekomst kijken kan niemand, maar er is zeker geen begin of een eind. Het is allemaal aan elkaar verbonden en dat is wat het leven zo mooi maakt.

“A Dream Come True”

Toeval bestaat niet, want er waren diverse lijntjes naar deze prachtige nieuwe locatie. Zo was de eigenaresse met een dierbare student bij onze eerste theatershow “A Dream Come True” waarbij zij haar droom al had bepaald.
En door haar droom komt onze droom nu ook uit. Het is toch een behoorlijk kippenvelmoment hoe dit tot stand is gekomen.

Kortom: Hoe meer je jezelf ontwikkelt, hoe meer keuzevrijheid je ervaart.
If you’re committed, there is always a way!!!

 

Tot ziens!

Trudy Feijen